Manastirea “Adormirea Maicii Domnului”, Hîrbovăţ.

Manastirea “Adormirea Maicii Domnului”, Hirbovat.

Manastirea Harbovat este situata, la aproximativ 10 km de or. Calarasi.
Manastirea a fost intemeiata in 1730 de catre boierul Constantin Carpuz. Insa dupa parearea unor istorici, manastirea a fost intemeiata in veacul al XVII-lea de catre cativa calugari fugari, veniti din manastirea Bersan (Podolia), iar numele ei ar proveni de la unul din cei dintai calugari – Ioanichie.

Pana la 1812 manastirea a fost de trei ori incendiata de turci si tatari, motiv din care toata arhiva manastirii a fost distrusa. In cadrul manastirii se afla o biserica de piatra cu hramul Adormirea Maicii Domnului, zidita de mireanul Stefan Lupu (ulterior monahul Serapion). Cealalta biserica are hramul Pogorarea. Sfantului Duh si este zidita la 1870, pe timpul staretilor Ieronim si Natanail.
Aici se pastreaza vestita icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, “Garbovita”, daruita in 1790 de sotia colonelului rus Nicolae Albaduev, ucis de un cal in poarta manastirii.
Prin anii ’60 ai sec. XX Harbovatul a ramas una dintre ultimele manastiri care mai functionau. Aici se refugiasera calugarii de la Capriana, de la Tiganesti si din alte manastiri.

In anul 1962, KGB-stii au “confiscat” cheile manastirii. A doua zi au sosit organele de militie, sustinute de armata cu tancuri, pentru a preveni o posibila revolta, asemenea celei de la manastirea Raciula. Ostasii au distrus subsolurile bisericii Pogorarea Sfantul Duh, unde erau inmormantate fetele bisericesti. A fost distrus altarul si catapeteasma. Cele 6 clopote ale bisericii au fost coborate si duse din manastire. Icoanele, cartile, arhiva au fost arse.

Imediat dupa desfiintare, manastirea a fost transformata in scoala pentru copii cu handicap. Biserica a devenit clubul scolii, iar subsolurile ei depozite. Mai tarziu aceasta biserica a ajuns sa fie grajd pentru animale. In anii 1988-1989 administratia scolii a inceput sa restaureze manastirea.

Scoala a functionat pana in prima vara anului 1992, cand, la cererea credinciosilor din satele invecinate, dupa evacuarea scolii a fost reinfiintata manastirea de calugari Harbovat Starea complexului monahal era dezastruoasa. Numai biserica Adormirij Maicii Domnului arata mai bine, dupa o reparatie din anii 1990-1991.

Primul staret, care carmuieste pana in prezent aceasta manastire, este egumenul Serafim.
In 1992, dupa. o mica reparatie si amenajare, a fost sfintita biserica de iarna Adormirea Maicii Domnului. Biserica are un plan traditional, dreptunghiular. Deasupra pridvorului se inalta turla clopotnitei, cu patru nivele, in forma patrata. Impartirea interioara a bisericii e, de asemenea, traditionala: pronaos, naos si altar.
In toamna anului 1993 biserica de vara Pogorarea Sfantului Duh a fost reparata si sfintita.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply