Manastirea “Inaltarea Domnului”, Noul-Neamt.

Manastirea “Inaltarea Domnului”, Noul-Neamt.

La aprox. 6-7 km de Tighina, se afla cea mai mare manastire a Basarabiei – Noul Neamt. Intemeierea manastirii a avut loc dupa risipirea obstii batranei lavre a Neamtului, in perioada domniei lui Cuza-Voda, cand secularizarea averilor manastiresti si scoaterea limbii slavone din biserica, masuri motivate de intarirea autoritatii statului, creeaza mari tulburari in manastire, ceea ce face ca mai multi monahi, in frunte cu duhovnicul manastirii, Andronic Popovici, sa se indrepte catre mosia Chitcani din Basarabia, ce apartinea de Manastirea Neamt, si sa intemeieze acolo o noua manastire.
La 1 octombrie 1861, calugarii de la Neamt, din pricina mai multor evenimente dureroase petrecute in manastire, trec Prutul in Basarabia (rapita la 1812 de catre Imperiul tarist) si se stabilesc mai intai pe una din mosiile manastirii – la Nemteni. Ieromonahul Teofan Cristea se adreseaza arhiepiscopului de Chisinau, cerand infiintarea pe mosiile Copanca si Chitcani a unei noi manastiri. Provizoriu, calugarii slujesc Sfanta Liturghie in Biserica Sfantul Ioan Gura de Aur din satul Nemteni. Intr-un decembrie geros din anul 1862, cu 3 zile inainte de Craciun, 32 de calugari se muta la Chitcani. In ajunul Craciunului, in Biserica Sfantul Nicolae din satul Chitcani se slujeste intaia data dupa tipicul de la Neamt. Tarul Alexandru al II-lea va permite calugarilor, printr-un ucaz din 13 ianuarie 1864, sa infiinteze o manastire cu randuiala athonita. Se incepe construirea manastirii Inaltarea Domnului – Noul Neamt pe data de 28 august 1867.
O data cu revenirea Basarabiei la patria-mama, Manastirea Noul Neamt va cunoaste o dezvoltare deosebita. Din anul 1939, aceasta va purta denumirea de Sfanta Manastire Patriarhul Miron Cristea (la cererea monahilor, patriarhul fiind stranepot al ieromonahului Teofan Cristea, intemeietor al manastirii alaturi de duhovnicul Andronic). In anul 1945, sovieticii aresteaza pe staretul Auxentie Munteanu si incearca sa introduca slujba in limba slavona in biserica, insa nici un ieromonah nu va raspunde la aceasta cerinta.
La 1 ianuarie 1960 in manastire vietuiau 109 calugari, dintre care un episcop, Ioan Speranski, refugiat de la Manastirea Krasnoiarsk; doi arhimandriti, 12 egumeni, 34 de ieromonahi, 9 ierodaiconi si 20 de ucenici (frati).
O buna parte din calugari erau veniti de la Manastirile Suruceni, Dobruja, Harjauca si alte manastiri inchise la acea vreme.
La 16 mai 1962, la Noul-Neamt a avut loc ultimul serviciu divin, dupa care manastirea s-a inchis.
Odata cu |perestroika”, in tot spatiul sovietic s-a dat libertate religiei; s-au redeschis manastirile, bisericile, s-a permis predicarea evangheliei fara restrictii. Manastirea Noul-Neamt a fost printre primele asezaminte monahale care au fost reinfiintate. In august 1989 e deschisa biserica Adormirea Maicii Domnului, ca parohie, intrucat satul nu dispunea de alte biserici, in afara celor din manastire.
La 20 septembrie 1990, patriarhul Moscovei si al Intregii Rusii, Alexei al II-lea, a emis un ordin, prin care blagosloveste redeschiderea sfantului asezamant. Primul staret de dupa redeschidere a fost numit ieromonahul Dorimedont. Imediat s-a purces la lucrarile de reparatie deplina manastirii. In primul rand, s-a depus staruinta pentru repararea bisericii Sf. Nicolae. In 1991 ea a fost sfintita, fiind paraclisul Seminarului Teologic, deschis in acelasi an. In perioada razboiului de pe Nistru, Seminarul si-a continuat activitatea, ajutandu-i pe combatantii moldoveni cu imbracaminte si hrana.
In 1993 seminarul avea 120 de studenti. Corpul de chilii pentru ieromonahi si ierodiaconi a fost reparat in anii 1994-1995. Tot in acea perioada a inceput repararea Bisericii de vara |Sf. Inaltare”, care a durat 4 ani. Calugarii de la Chitcani au reusit nu doar sa-si renoveze propria manastire, ci si alte sfinte biserici din spatiul pruto-nistrean. Astfel ca, incepand cu martie 1995, monahii de la Noul-Neamt acordau in proportii mari sprijin material schitului Zloti cu hramul |Sf. Gheorghe”, sters de pe fata pamantului in 1949. Din 1998, schitul a devenit manastire independenta. Tot prin straduinta calugarilor de la Chitcani, incepand cu 1996, functioneaza un schit pentru maici |Sfintele Maria si Marta”. Schitul se afla la o distanta de 20 km de or. Causeni si este dependent in prezent de manastirea Noul-Neamt. De asemenea, la 6 km de manastire a fost deschis in 1993 inca un schit cu 2 biserici cu hramul |Sf. mucenici Vichentie si Doremidont”. Manastirea Noul-Neamt a reusit sa-si deschida propria tipografie. Incepand cu data de 15.10.1998, arhimandritul Paisie (Cecan), fratele fostului egumen Dorimedont, este numit staret al manastirii |Inaltarea Domnului”, Noul-Neamt, functie pe care o detine si in prezent. Iar fostul staret Dorimedont, tot in acelasi an, e hirotonisit episcop al Edinetului si Briceniului.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply