Manastirea Rudi

Manastirea Rudi (sau Rughi) este situata pe malul Nistrului la o distanta de 15 km de oraselul Otaci. Este o manastire de calugari.

In anul 1777, cu binecuvintarea episcopului Inochentie de la Husi (1752-1782), pe mosia fratilor Andronachi si Teodor Rudea si cu sprijinul financiar al negustorului Donciul din Movilau (Podolia) a fost construita o biserica de piatra cu hramul Sfanta Treime, in stil moldovenesc.

Biserica ramasa de la schitul Rudi a fost inchisa in 1846 prin decizia autoritatilor eparhiale si a fost data sub supraveghere parohiei din satul Rudi de Jos.

In timp, complexul monastic a fost abandonat. Casele s-au ruinat si s-au distrus, ramanand marturie doar temeliile lor, un arc de piatra, pe unde era poarta schitului, si biserica dezvelita complet.

Manastirea Rudi isi reia activitatea la 24 octombrie 1921, prin straduinta arhimandritului Visarion Puiu, a fost aprobata restaurarea ei.
Mănăstirea “Sfînta Treime”, Rudi
In perioada celui de-al doilea razboi mondial manastirea a fost carmuita de staretul Ioachim Barbus, sub ascultarea caruia se aflau 30 de calugari.

In 1948 arhipastorul Benedict al Chisinaului a fost silit de sovietici sa inchida manastirea Rudi. Averea locasului sfint a fost confiscata, iar calugarii s-au refugiat pe la alte manastiri.

Dupa aceasta in manastire s-a instalat casa de copii, iar mai tarziu complexul monastic a fost transformat in spital de ftiziatrie pentru copii, avand si o scoala. Biserica Sfanta Treime a fost folosita si ca depozit. Spitalul a fost evacuat in 1990 si pana in 1992 manastirea a ramas pustie.

In 1992, in manastirea Rudi au venit si s-au asezat trei calugari: parintele Melchisedec si inca doi calugari din Romania. In 1993 au inceput lucrarile de reconstructie a manastirii.

In 1994 s-a inceput si restaurarea bisericii de vara Sfanta Treime.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply